Kuru Dutun Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş meyveler, birçok kişinin sağlıklı tercihleri arasında yer almaktadır. Şekersiz sağlıklı karbonhidratlar için sıkça başvurulur.

Dut Hakkında Kısaca

Kurutulmuş duta geçmeden önce dut nedir tanımına bakmakta fayda bulunuyor. Dut meyvesi, dut ağacının bir ürünüdür ve Türkiye’de güney bölgelerde yaygın şekilde görülebilir. Yetişme koşulları bakımından Güneydoğu Anadolu Bölgesi merkezi özelliğe sahiptir. Yani aslında elverişli bir yetişme şartı olduğu söylenebilir. Dutların yetiştirildiği alana da bağlı olarak renkleri ve özellikleri değişebilir. Beyaz ve karadut yaygın bilinenleridir. Ancak mor, kırmızı dutlar da bulunmaktadır.

Dut ağacının gövdesinden yapraklarına her bölümünden faydalanılmaktadır.  Dutla ilgili yapılan ürünlerin son dönemlerde daha popüler hale gelmesinin nedeni, organik tüketime odaklanılmasıdır. Özellikle market ürünlerindeki ucuz, şekerli ve sağlıksız –kilo yapan ürünlere alternatif olarak doğal kurutulmuş meyvelerin değeri artmaktadır.

Dut Kurutma İşlemi Nedir?

Meyvelerin içerisinde %80-90 civarında su vardır. Dayanıklılığı daha da artıran kurutma işlemi yapılırken bu su oranı %10 civarına düşürülür. Su, içerisinde oksijen barındırdığı için çürümeyi de kolaylaştırmaktadır. Ancak azalan su ve oksijenle beraber meyvenin dayanıklılığı artar. Çürüme süresi yavaşlar. Görüntüsü elbette değişecektir, ancak hala yenebilir durumda kalır. Çeşitli yöntemleri olan kurutma işlemleri de dut kurutma için düşünülebilir. En yaygın yöntem güneşte kurutmadır. Ancak sera alanlarında fanlı kurutma işlemi de yapılabilir. Bu yöntemler, meyve üzerinde etki edebilmektedir. Ne kadar süre olduğu önemlidir.

  • Hızlı şekilde kurutma isteniyorsa 2,5 günde sera ortamında güneş altında kurutma yapılabilir.
  • Kurutucu ve gölgede kurutma ile 5 günde sonuç alınabilir.
  • Hem açık havada hem de güneş altında kurutma yapılacaksa 7 güne kadar süre devam edebilir.
    Açık havada gölgede bekletilen meyveler ise 9 güne kadar sürebilmektedir.

Kurutma işleminden sonra gölgede kurutulan dutların güneşte kurutulanlara oranla daha az karardığı söylenebilir. Bunun dışında dutların kurutulacağı bölümün mutlaka temiz olması gerekir.  Uzun süre bekleyeceği düşünülürse bu ayrıca önemli bir durumdur. Ancak önemli başka bir durum da vardır ki bu da meyve olgunluğudur. Olgunlaşmış dutlar ancak kurutulabilmektedir. En son kurutma işlemi bitince, nemsiz bir alanda saklanmalıdır.

 

Kuru Dutun Faydaları

Her hastalığın tıbbi tedavisi farklı bit boyutta incelenmelidir. Ancak bazı doğal ürünler, hastalıklarla mücadele ve onlardan korunmada destek olabilir. Kuru dutun faydaları da destek olduğu alanlar bakımından epey geniş kapsamda ele alınabilir. Sıralama yapılırsa:

  • Barındırdığı B,C ve K vitaminleri sayesinde vücudun direncinin gelişmesine katkı sağlar. Düzenli olarak her gün 1 avuç dut kurusu tüketilmesi halinde daha enerjik bir his verebilir.
  • Dut kurusu kan miktarını çoğaltabilir. Demir mineralleri yönünden zengin olması nedeniyle kansızlık hastalığına yardımcı olmaktadır.
  • Kuru dut, sindirim sistemini hızlandırmada destek sağlar. Mide ve bağırsaklardaki tembelliği azaltmaya yardımcıdır. Bağırsak kurtlarının düşmesine de faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Kuru dut, kalp ve karaciğer hastalıklarının engellenmesine destek sağlayan bir meyvedir. Damar açmaya faydasının olduğu bilinmektedir.
  • Boğaz ağrısı çekenler için iyileşmeye destek olur.
  • Kızamık, çiçek gibi hastalıklara karşı iyileştirmede yardımcı olduğu söylenebilir.
  • Kolesterol sorunu olanların dengesini sağlamada katkı sunar.
  • Saç ve cilt yapısına canlandırıcı manada olumlu etki yaptığı bilinmektedir.

Diyet Yapanlar İçin Kuru Dut

Şeker tüketimi diyet yapanlar için en büyük sorunlardan biridir. Çünkü tatlı yeme isteği genelde yaygın görülür. Bu isteği doğal karbonhidratlardan gidermek için meyveler ideal bir çözüm olacaktır.  Diyette kuru dut tüketmek, bunu sağlamaktadır.  Kendiliğinden tatlı olan bu meyve, kriz dönemlerini sağlıklı şekilde atlatmak için uygun bir fırsat sunar.  Yani abartmadan tüketilirse ideal bir tatlıdır.

kaynak : http://faydalarinelerdir.net/

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. Firmarehberibul.com | 2022

Iyzico