Kakaonun Faydaları Nelerdir, Kakao Nedir?

Nijerya ve Ekvator gibi sıcak iklimlere sahip olan bölgelerde yetişen kakao nedir v faydaları nelerdir sorularına en doğru yanıtları bulalım. Dünyanın en çok sevilen besin maddesi olan kakao hakkında bilinmeyen pek çok detaylar bulunmaktadır. Kakao küçük büyük herkesin çok severek tükettiği çikolatanın ham maddesi olduğundan dolayı hiç kimseye yabancı değildir.

Kakao Nedir?

Kakao adını Latince olan Theobromo cacao yani tanrıların besini anlamına gelen kelimeden almıştır. Genel olarak Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika gibi bölgelerde üretilen kakao ağaçları 4 yaşından sonra meyve vermeye başlıyor. Boyu 4 ile 10 metre arasında değişen bu ağaçlar yıl içinde en az iki defa meyve vermektedir. Kakao süt ve şekerin bir araya gelmesi ile çikolata elde edilerek herkesin en büyük sevdiği besin maddesi haline gelmiştir. Çikolatanın ham maddesi olan kakao ağaçlarının yaprakları sarıya yakın bir renktedir. Sıcak ortamlarda yetiştirildiği için Türkiye de sera ortamlarında yetiştirilmektedir. Ürünün yetiştirilme yöntemi sera şeklinde olması biraz masraflı olduğundan dolayı çok fazla tercih edilmez. Pek çok tatlı ve pastalarda çok önemli bir rol oynayan kakao dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de çok fazla tüketilmektedir.

Kakao İçeriğinde Bulunanlar Nelerdir?

Ülkemizde hemen hemen her pasta içerisinde yer alan kakao genellikle her mutfakta yerini alan bir besin ürünüdür. Kakao içeriğinde yer alanlar arasında yüksek proteinin yanı sıra potasyum ve magnezyum bulunmaktadır. A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olan bu ürünün içinde ayrıca kafein bulunmaktadır. Bütün besin değerlerinin yer aldığı kakao sağlık bakımından destek sağlıyor ve enerji kaynağı açısından da zengin açıya sahip olabiliyor. Ürün ağaç üzerinde meyve halinde yetişmektedir ve ağaçtan toplanan meyveler farklı işlemlerden geçmektedir.

Kakaonun İşlem Basamakları

Tüm besin maddelerinde olduğu gibi ham maddeden kullanım haline gelene kadar farklı aşamalardan geçmesi gerekir. Bu neden ile bu ürününde mutfaklarda kullanılma haline gelene kadar farklı işlemlerden geçmesi gerekiyor. Geçtiği işlemler sonrasında kahverengi ile kırmızı renk arasında bir un elde edilmektedir. Un haline gelmesi için meyve içinde yer alan kakao çekirdekleri fırında bekletilmektedir. Böylece fırında beklediği için ekşiyen çekirdeklerin kabukları daha kolay bir şekilde soyulmaktadır. Ardından bol su içinde büyük kaplarda yıkanır ve temizleme işlemi bittikten sonra doğal ya da yapay olarak kurutulma aşamasına geçmektedir. Kurutulan kahve tanecikleri kavurma işlemine tabi tutulmaktadır. Bu işlem ile kabuksuz saf halini alan kakao yeniden öğütme işlemi yapıldığında kakao yağı elde edilir. Yağı çıkarılmış olan tanecikler daha sonra toz halini almaktadır.

Kakaonun Faydaları Nelerdir?

Çok fazla tüketilen ve her mutfakta mutlaka bulunan kakaonun da tüm besin maddelerinde olduğu gibi sağlık bakımından faydaları yer almaktadır. Kesin olarak ifade kullanılmasa da yapılan bir takım araştırmalara göre kakaonun faydaları sayesinde bazı rahatsızlıkların tedavisinde destek sağlayabilir. Kakao içinde yer alan kalsiyum, karoten, tiamin, magnezyum, sülfür, ribovlavin, flavonoidler, antioksidanlar ve bir takım önemli yağ asitleri sayesinde kimyasal bileşikleri içinde barındırmaktadır. Sağlık bakımından bir takım rahatsızlıkların tedavisin de kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilebilir.

1 – Tansiyonu Düşürmesinde Faydaları; Kakao flavonoidler bakımından zengin olması tansiyonu düşürmesine yardımcı olabilir ve kan damarlarının elastikiyetini arttırır. Kakao içeren ürünlerin tüketilmesi büyük ve küçük tansiyonda olumlu etkiler gösterdiği uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Bu ürün sağlıklı dolaşım sistemi içinde faydasını gösterebilir.

2 – Beyin Sağlığına Etkileri; Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre flavonol bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kakao sağlıklı bir beyin için etkili olabileceği belirtilmiştir. Ürün öğrenme ve hafıza fonksiyonlarına önemli derecede olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Uzmanlara göre kakao tüketildiği zaman beyne giden kan akışının arttığı ve damarsal sorunlarda tedavi amaçlı kullanılabilir.

3 – Kolesterolü Dengeler; Kakao kolesterolü dengeler ve bitki hipoglisemik ile hipokolestrolemik etkileri göstermeye destek sağlayabilir. Ürün vücutta bulunan kötü kolesterol oranının düşmesine yardımcı olabilir.

4 – Diyabet Tedavisine Yardımları; Kakao tozu kullanımında insülin direncinin azalmasına ve glukoz metabolizmasının artmasına yardımcı olabilir. İçeriğinde yer alan proantosiyaninlerin diyabet kaynaklı katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ürünün tüketimi ayrıca çeşitli ilaçlar kullanan diyabet hasatlarında damar fonksiyonlarının iyileşmesinde destek sağlayabilir.

5 – Antidepresan Etkileri; Kakao çikolatanın ham maddesi olup yapılan araştırmalara göre serotonin seviyesinin artmasına destek sağlayarak insanın ruh halini ve duygularının etkilediği görülmektedir. İçerisinde bulunan teobromin adı verilen nörotransmitter bulunmaktadır. Bu madde genel olarak depresyon tedavisinde kullanılır ve bu neden ile kakao antidepresan etkileri gösterebilir.

6 – Kronik Halsizlik Sendromuna Etkileri; Kronik halsizlik şikayetinde bulunan hastalarda rahatlatıcı etkileri olduğu ve bu rahatsızlıkların tedavisinde destek sağlayabilir. Serotonin, fniletilamin ve anandamid gibi nörotransmitterlerin salınımını sağlaması görülmektedir. Bu maddeler beyin hücrelerinde koruyucu etkilere sahip olabilir ve kronik sendromu tedavisinde kakao etkili olabilir.

7 – Astım Tedavisinde Faydaları; Kakao çekirdeklerinin içerisinde teofilin ve ksantin bulunmaktadır. Bu bileşenler bronşların rahatlamasına yardımcı olabilir ve daralmış bronşların açılmasına destek sağlayabilir. Böylece daha rahat hava akışı sağlanabilir. Nefes darlığı ve astım rahatsızlıkları bulunan kişilerin tedavisinde kullanılabilir. Kakao tüketimi bronşit astımda rahatlama sağlayabilir ve tedavisinde iyileşme bakımından destek sağlayabilir.

8 – Obeziteyi Önlemede Etkileri; Yapılan bir araştırmaya göre kakao yüksek yağ diyetinden meydana gelen obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir. Ürünün tüketiminde lipid metabolizmasının modülesinde ve yağ asitlerinin sentezinin azalmasına destek sağlayabilir. Bunun yanı sıra termojenezi artırarak yağ yakımı için destek sağlayabilir.

9 – Kalp Sağlığına Faydaları; Kakao tozu kateşin, epikateşin ve prosiyanidin gibi flavonoidler bakımından zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı bu maddeler kalbin güçlenmesine yardımcı olabilir. Böylece hücreleri hasardan korumaya destek sağlayabilir. Ölümcül olan kan pıhtılarının meydana gelmesinin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Bu sayede kalp yetmezliği, felç, tromboz ve aterosklerozdan korunmaya destek sağlayabilir.

10 – Cilt Sağlığına Faydaları; Kakao tüketimi yapılan araştırmalara göre UV kaynaklı oluşan kızarıklıkların ve cilt sorunu yaşayanlara yardımcı olabilir. Ayrıca kakaonun cilt sağlığına faydaları içinde cilt elastikiyetini, yoğunluğunu v su dengesini artırabilir. Ürün deri dokularına sağlıklı kan akışına destek sağlayabilir ve ışığa karşı korunmaya fayda sağlayabilir. Bunların yanı sıra kakaonun daha pek çok konuda faydaları bulunmaktadır.

 

kaynak : http://faydalarinelerdir.net/

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. Firmarehberibul.com | 2022

Iyzico