Şeftalinin Faydaları Nelerdir, Nerede Yetişir, Çeşitleri

Yaz aylarının en sulu meyveleri arasında yer alan şeftali faydaları nelerdir, nerede yetişir ve çeşitleri nelerdir gibi sorulara yanıt bulalım. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir içeriğe sahip olan şeftali havaların ısınması ile manav ya da pazardaki tezgahlarda yerini almaktadır.

Şeftali Nedir?

Şeftali hakkında bilinmeyenler için gülgiller familyasına ait olan bir yaz meyvesi olduğundan dolayı havaların ısınması ile çok fazla görmek mümkün olmaktadır. Ilıman iklimlerin meyvesi olan şeftalinin ana vatanı Çin olup dünyanın pek çok sıcak bölgelerinde üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde de çok fazla üretimi yapılan meyvenin ağaçları 2 ile 3 metre boylarındadır. Özellikle meyve suyu severlerin ilk sırada tercih ettiği şeftali meyvesi en fazla tüketilen meyvelerin başında yer almaktadır.

Şeftali Nerede ve Nasıl Yetişir?

Ülkemizde yetiştirilen meyvelerin en başında yer alan şeftali en fazla Akdeniz Bölgesi ve Bursa ilimizde yetiştirilmektedir. Dünya genelinde de meyvenin üretimini Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır. Türkiye meyvenin üretimi konusunda iklim koşullarına bakarak çok daha uygun olmasına rağmen dünya genelinde ancak 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde şeftali meyvesi en çok Bursa, İzmir, Çanakkale, Mersin, Adapazarı Ovası, Silifke Ovası, Büyük Menderes Ovası ve Silifke Ovasında yetiştirilmektedir. Dünya genelinde ise en fazla üretimi İspanya, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti, İtalya, ABD, Arjantin, Avustralya ve Meksika ülkelerinde yapılmaktadır. Koyu yeşil uzun yaprakları olan şeftali meyvesi etli ve sulu bir meyve olarak meyve suyu yapımında en fazla kullanılan üründür. Tek çekirdekli olan şeftali ülkemizde en fazla tüketilen meyvelerden biridir.

Şeftali Çeşitleri Nelerdir?

Yaz aylarında çok fazla tüketilen şeftali çeşitleri nelerdir sorusuna en bilindik olanları tüylü ve tüysüz şeftali olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Dış görünümleri aynı olan fakat farklı bir özelliği nedeni farklı alanlarda yer bulan şeftali meyvesinin en büyük özelliği etli ve tüylü olmasıdır. Ülkemizde yaklaşık olarak neredeyse 64’e yakın çeşidi bulunmaktadır.

Akdeniz bölgesinde yetişen en önemli çeşidi flordasun olup en verimli olan şeftali çeşididir. Ayrıca burada yetişen diğer çeşitler ise early amber ve early red sarı renkli olup iç kısımları sulu olmaktadır. Dış kabukları kadifemsi tüylü bir yapıya sahip olmasının yanı sıra bir de bu çeşidin nektarin adı verilen tüysüz çeşidi bulunmaktadır. İki çeşidin lezzetleri aynı olsa da nektarinin srt olması aralarındaki en önemli fark olmaktadır. ayrıca bunların dışında bilinen bazı çeşitler ise; elegant lady, royal glory, francoise, spring bella, Venüs, silver king, sun gold, caldesi 85, symphonie, spring crest, Vista rich, rich lady, big top, sun gold, süper red ve tastirettir.

Şeftali Meyvesinin Özellikleri Nelerdir?

Tek çekirdekli olan şeftali meyvesinin özellikleri arasında en önemlisi kendi çekirdeğinden yetişmektedir. Son derece hoş kokulu ve sulu bir meyve olup genellikle meyve suyu yapımında en fazla kullanılan meyvelerin başında yer almaktadır. Şeftali meyvesinin içinden çıkan çekirdek birçok yerde yakıt olarak da kullanılmaktadır. Meyveler arasında elma meyvesinden sonra en fazla üretimi yapılan ikinci üründür. Çeşitlilik açısından son derece geniş bir yapıya sahip olan ürün yaz aylarının gelmesi ile hemen hemen her yerde görmek mümkün olmaktadır. Bebek mamasında, pastalarda, tatlı süslemelerinde, reçel, komposto yapımında, meyve püresi ve bunun gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Şeftali Faydaları Nelerdir?

Şeftali faydaları saymakla bitmez. Ancak tüm ürünlerde olduğu gibi azı yarar çoğu zarar olan şeftali tüketiminde de çok daha dikkatli olmak gerekir. İçerisinde yüksek oranda beta karoten bulunan meyve pek çok hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir. Hatta meyve içeriğinde A ve C vitaminleri genel sağlığın yanı sıra görme gibi kuvvetleri arttırması bakımından destek saplayabilir. Şeftalinin faydalarını şöyle sıralamak mümkün olabilir.

1 – Anemi Hastalıkları Tedavisinde Etkileri; Demir eksikliği yaşayan çocuklar, adet döneminde bulunan bayanlar ya da diğer demir eksikliği rahatsızlıkların tedavi döneminde yardımcı olabilir. Demir hemoglobin üretimi artmasında yardımcı olurken bu sayede anemiyi en aza inmesine destek sağlayabilir.

2 – Cilt Sağlığına Faydaları; Şeftali içerisinde yüksek oranda A ve C vitamini bulunmasından dolayı cilt sağlığına faydaları bulunmaktadır. A vitamini cildi nemlenmesine yardımcı olurken yumuşak ve esnek yapısını korur. Ayrıca C vitamini ile ciltte toksinlerin atılmasını sağlayan antioksidan etki sağlayabilir. Cilt sağlığına olan faydalarından yararlanmak için yaz aylarında günde en az 1 ile 3 tane şeftali tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

3 – Zayıflama Bakımından Faydaları; Kilo verdiren meyveler arasında yer alan şeftali 68 kalori içermesinin yanında kendi içeriğinde hiç yağ içermez. Tatlı ihtiyacı sırasında bir tane şeftali yemek bu isteği bastıracaktır. Böylece hamur işi tatlılar yerine daha güvenli olan meyve kilo aldırmaz ve kilo vermeye destek sağlayabilir.

4 – Kanseri Önlemeye Karşı Etkileri; Şeftali içeriğinde yer alan antioksidanlar kontrolsüz hücre bölünmesi olan kanseri önlemeye destek sağlayabilir. Özellikle bu meyve kolon, akciğer ve ağız kanserine karşı etkileri olduğu belirtilmektedir. Ürün içinde yer alan neoklorojenik asit ve klorojenik olarak bilinen fenolik asitler meme kanseri karşısında etki sağlamasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Beyaz şekerin kansere etki sağladığı bilinen bir gerçektir. Şeftali beyaz şeker içeren ürünlerin yerine kullanıldığı zaman hastalıklara karşı etkili olabilir.

5 – Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları; Vücut içinde aşırı reaksiyonlara sebep olan ve hücrelere zarar verebilecek redikalleri yok etmeye yardımcı olabilir. Bu sayede kalp ve damar sağlığının korunmasında destek sağlayabilir. Meyve ayrıca metabolik sendroma, şişmanlığa, vücut iltihabına ve kalp sorunlarına sebep olan faktörlerin önlenmesine yardımcı olan biyoaktif bileşikler içermektedir. Kanı temizleme özelliği bulunan ürünün kanda yer alan toksinlerin damarlara vereceği zararın önüne geçebilir.

6 – Sindirim Sistemine Etkileri; Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında büyük rol oynayan şeftalinin sindirim sistemine etkileri bulunmaktadır. Yüksek lif ve potasyum içermesinden dolayı kolon, karın, böbrekler ve karaciğerde yer alan toksinlerin temizlenmesine destek sağlayabilir. İdrar söktürücü özelliğine sahip olan şeftali sayesinde daha fazla idrara çıkarak vücutta bulunan özellikle idrar yolları ve bağırsaklardan toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Daha birçok rahatsızlıkları tedavisinde büyük etkileri olan şeftalinin düzenli olarak dozunda kullanılması sayesinde etki sağlanabilir. Ayrıca kan basıncının da düzenlenmesine yardımcı olan bir meyvedir.

kaynak : http://faydalarinelerdir.net/

 

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. Firmarehberibul.com | 2022

Iyzico